Haberler

‘Dinleyici öyküye bakar’

‘Dinleyici öyküye bakar’

guvenuzman

Mayıs 17th, 2017

Yorum yapılmamış

Fatih Aydın, “Önemli olan samimiyettir. Dinleyici öyküye bakar. Sağlam bir hikayeniz yoksa, sağlam şarkılarınız da yoktur” dedi

Fatih Aydın, 17 parçalık ‘45’lik Şarkılar’ albümüyle dinleyicileriyle buluştu. Aydın, albümün söz ve müziklerinin tamamını yazdı ve besteledi. Bugüne kadar yaklaşık 80 ülkeyi gezen sanatçıyla yeni heyecanını konuştuk.

 Şiirden, sonra 45’lik şarkıları içeren albüm çıkardınız…

Müzik, moda kalıplarına ve popüler kültür kalıplarına sığamayacak kadar büyük bir olgu. Diğer taraftan, insanlık tarihiyle eş zamanlı yürüyen ve kültürleri ifade eden muazzam hikayeler bütünü. İlk günden itibaren zamanın bize dayattığı popüler kültürün, hızla tüketilen gelir geçer beğenilerinin aksine, bize ait olan değerleri ön plana çıkaran bir müzik dilini kullanmaya özen gösterdim. İçinde şiirlerin, sözlerin ve duyguların harmanlandığı bir dünya bu. Dinleyiciyle sağlam bir gönül bağı kurduğumu düşünüyorum.

– Piyasanın aksine neden bu kadar çok sayıda esere yer veriyorsunuz?

Dinleyici sizin ifade ettiğiniz duygulardan yola çıkarak kendi hayatının izini sürer şarkılarda. Albüm süresince tıpkı günlük hayatta olduğu gibi, üzülür, sevinir, umutlanır ve eğlenir. İşte bu hal, bana göre albüm geleneğini ortaya çıkarır. Aslolan sizin dinleyiciye sunduğunuz öykünün samimiyetidir ve kendinizi anlatırsınız şarkılarda. Dinleyici bu öyküye bakar. Sağlam bir öykünüz yoksa, sağlam şarkılarınız da yok demektir. Günümüzde sanatçılar dinleyicisiyle single ya da maxi single’la bu bağı kurmaya çalışıyor. Aynı şarkıyı 3-4 versiyon yapıp albüm diye çıkarmak bana kalırsa eksik mal, kusurlu ürün üretmekten farksızdır.

– Albümün tamamı akustik formda ve canlı sazlarla kurgulanmış, ayrıca teknolojik imkanlardan sınırlı faydalanılmış, bunun sebebi nedir? Daha zor bir iş değil mi bu?

Kesinlikle… Ancak ülkemizin müzikal zenginliğini düşündüğümüzde bu bir zorunluluk. Dijital seslerle, tuş takımlarıyla enstrümanların o sıcak melodisine erişemezsiniz. Samimi bir iş çıkarmak için mutlaka doğallıkla hareket etmelisiniz. Albümde Türkiye’nin en önemli ustaları çaldı. Yaklaşık 80 kişi ve üç stüdyoda bu albüm için muazzam bir uğraş verdik. İnanılmaz orkestralarla duyguyu en yalın haliyle sunmaya çalıştık. 50 yıl sonra bile dinlenebilecek bir albüm olduğunu düşünüyorum.

‘Ustalara saygı duruşunda bulundum’

– ‘45’lik Şarkılar’ albümü dinleyiciye neler sunuyor?

İlk albümümde ‘Serseriler Karnavalı’ ve ‘Kara sevda Senfonisi’ isimli şiir kitaplarımdan bestelediğim şiirleri albüm haline getirmiştim. Bu albümde 70’lerden günümüze dinlediğimiz şarkılara bir güzelleme yaptım. İçinde 70’li yılların melankolisi, 80’lerin efkarı, 90’ların dönüşümü olsun istedim. Ustalara saygı duruşunda bulunmak istedim. Bu yüzden albümde gazino 
yıllarının klasik sanat müziğinden, taverna dönemlerinin romantik şarkılarına, arabeskten, Türk popunun unutulmaz parçalarına kadar birçok gönderme var. 

http://www.milliyet.com.tr/-dinleyici-oykuye-bakar–magazin-2451674/

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menu Title
%d blogcu bunu beğendi: